
Voel jij je opgejaagd, vermoeid, somber of prikkelbaar — zonder duidelijke reden? Je hebt toch goed geslapen of niets geks gegeten? En tóch zit je niet lekker in je vel.
Wat veel mensen niet weten, is dat je stemming, concentratie en energieniveau sterk worden beïnvloed door neurotransmitters. Deze stofjes zijn boodschappers in je lichaam. Ze geven signalen door tussen zenuwcellen, onder andere in je hersenen.

Kroko
Dat brein van ons bestaat uit verschillende gedeeltes. Het ‘oudste’ deel, dat in de evolutie het eerst gevormd is, is het reptielenbrein. In het boek ‘Snoer de Krokodil zijn Bek’ heb ik dit brein Kroko genoemd.
Kroko heeft als belangrijkste taak om jou in leven te houden. Typisch een staaltje ‘overleven’.
No worries met Kroko
Kroko helpt je om alle moeilijkheden uit de weg te gaan. Daarvoor zorgt hij door te pas en onpas vervelende emoties in je lijf rond te sturen.
Emoties zoals onzekerheid, boosheid of verdriet. Gevoelens die je liever niet voelt. Waar je bijvoorbeeld onrustig van wordt, door gaat piekeren. Of hoofdpijn van krijgt.
Als het enigszins kan, vermijd je situaties waarin je je rot voelt.
Op deze manier zorgt dit reptiel in je brein ervoor dat je altijd ‘weg van pijn, naar plezier’ gaat. Ofwel je gaat de confrontatie met die ‘beer op je pad’ niet aan maar gaat een blokje om.
Neurotransmitters – een soort e-mailtjes
Onze hersencellen bestaan uit langgerekte cellen met uitlopers. Die uitlopers wisselen informatie uit met elkaar. Dat is nodig om jou je rot, of blij, te laten voelen. Natuurlijk ook om jou de juiste acties te laten uitvoeren om te overleven.
Om die informatie uit te wisselen zijn stofjes nodig, die als een soort e-mailtje, de boodschap overbrengen van de ene naar de andere cel. De neurotransmitters.
Bekende neurotransmitters
Bekende voorbeelden van neurotransmitters in je brein zijn:
- Serotonine – helpt je ontspannen, slapen en een goed humeur houden
Als je genoeg serotonine hebt, ben je gezellig en val je gemakkelijk in slaap. Je geniet van je dag.
Heb je te weinig van dit stofje in je brein, dan malen je gedachten en zie je tegen je dag op. - Dopamine – geeft motivatie, plezier en focus
Iemand met veel dopamine in zijn lijf blaakt van energie. Deze mensen houden van sporten en leveren topprestaties.
Heb je om een of andere reden teveel dopamine verbruikt, dan ben je traag en moe. Je gaat uitstellen en ‘sleept je voort’. Je bent opgebrand. - GABA – werkt kalmerend, remt overprikkeling
Deze neurotransmitter maakt je een teamplayer. Je bent zorgzaam maar niet overbezorgd. Je komt altijd op tijd. Mensen kunnen op jou rekenen.
Heb je te weinig gaba als boodschapper in je brein dan blijf je piekeren. Je bent de rem op je gedachten kwijt. Ook ben je snel geïrriteerd. Terwijl je steeds moeilijker nee kunt zeggen tegen een ander. - Acetylcholine – ondersteunt geheugen, concentratie en soepel spiergebruik
Bij ‘breinwerk’ zoals een tentamen komt acetylcholine van pas. Het zorgt ervoor dat je goed kunt onthouden. Je reageert snel en lost problemen creatief op.
Bij een tekort aan acetylcholine wordt je vergeetachtig en je gaat piekeren. Je hebt een kort lontje naar anderen.
Wist je dat je piekeren kunt uitstellen?
Ontdek het in
“Snoer de Krokodil zijn Bek
Ontdek hoe jouw brein je voor de gek houdt, lach erom en doe het anders“
Vraag hier het eerste hoofdstuk aan ➞
Uit balans
Als deze stofjes uit balans raken — door langdurige stress, emotionele belasting of gedrag dat je graag wilt veranderen — kun je dat flink voelen. Je kunt minder prikkels verdragen, slaapt slechter of voelt je somber zonder duidelijke reden.
Iedereen heeft zo zijn eigen pakketje neurotransmitters meegekregen. De ‘doener’ heeft naar verhouding meer dopamine. De ‘denker’ meer acetylcholine. De ‘zorger’ meer gaba en de creatieveling meer serotonine. Let wel, ze zitten alle vier onder je hersenpan.

Darmwerk
De neurotransmitters worden o.a. in je darmen geproduceerd. Dus als je ervoor zorgt dat de juiste voedingsstoffen in je eten zitten en je darmen goed werken, voel jij je prima.
Die juiste voedingsstoffen zitten voldoende in het mediterraan dieet.
Je weet wel, bakken in olijfolie, veel groente. Wat ‘Herbes de Provence’ voor de lekkere smaak. En natuurlijk af en toe een wijntje. O ja, regelmatig bewegen helpt ook.
En dan Stress..
Een kind dat examen moet doen en jij vindt dat het te weinig tijd aan z’n huiswerk besteedt. Een dierbare komt te overlijden. Je relatie heeft toch niet meer die pit als vroeger. Zou hij…?
Ja stress ligt altijd op de loer. Niks mis mee. Behalve als dit te lang duurt en jij niet kunt ontspannen of te weinig rust neemt.
De doener raakt opgebrand
Als stress te lang duurt ga je je neurotransmitters opsnoepen. Vaak werkt ten gevolge van stress je spijsvertering slechter. Je hoeveelheid neurotransmitters vermindert. Er ontstaat een tekort aan een of meerdere boodschappenstofjes.
Daardoor verlopen de gesprekken tussen jouw hersencellen moeizamer tot slecht.
De doener raakt opgebrand. De denker raakt in de war. De creatieveling wordt depressief. De zorger wordt bang.
En als dit te lang duurt… raak je in een burn-out of word je gewoon depressief.
Opgebrand! Waar begin je?
Natuurlijk wil je terug naar je vrolijke zelf. Maar waar begin je?
Op grond van 50 jaar onderzoek heeft Meneer Braverman een vragenlijst opgesteld. De antwoorden op de vragen laten patronen zien van gedrag, gevoelens en gedachten. Die modellen zijn te herleiden tot de hoeveelheid neurotransmitters in het brein. Tekorten worden door deze Braverman-test ook duidelijk.
Wil je weten hoe het zit met de neurotransmitters in jouw brein?
Neem dan contact op. Ik stuur je het Braverman formulier toe.
Als je weet welk stofje in jouw brein aangevuld kan worden, kan ik je adviseren hoe je dat doet.
Ik kan je in ieder geval één ding verklappen: Alle B-tjes helpen.
Via de test ontdek je van welke neurotransmitters jij te weinig hebt. Via je mediterrane dieet en voedingssupplementen voorzie jij je lijf weer van de nodige voedingsstoffen om de tekorten aan te vullen.
Braverman-test en NEI
Door het invullen van de lijst ontdek je wat er de komende tijd op je bord komt. Je lichaam herstelt. Je hebt meer energie en bent vrolijker. Klus geklaard denk je nu.
Maarrr…
In je brein zit nog steeds Kroko. Hij is hardleers. Jij hebt jezelf voor de spiegel getraind om nee te zeggen tegen je baas. Tja in de spiegel zie je jezelf. Wacht maar tot die baas voor je staat.
Je zegt weer ja omdat Kroko ervan overtuigd is dat dat het veiligste is voor jou. En je zorgvuldig opgebouwde hoeveelheid neurotransmitters daalt snel. Gevolg… moe, opgeblazen darmen en piekeren.
Een goed gesprek met Kroko
Hoe breng je Kroko nu op andere gedachten? Via Neuro Emotionele Integratie of NEI kun je een goed gesprek met hem voeren. Zodat jij zeker weet dat je reptiel in je brein je niet meer dwars zit. En je je gedrag kunt veranderen.
In dit geval dus nee zeggen tegen je baas. Zodat jij meer tijd hebt om tot rust te komen én zelfs een hobby op te pakken.
.
Wat geloof je dat niet meer bij jou past
Vaak heeft stress te maken met dingen die je ooit geloofd hebt maar nu niet meer bij je passen. Deze overtuigingen zitten je in de weg. Ze houden de mogelijkheid om dingen anders aan te pakken tegen.
Je weet bijvoorbeeld dat je vaker nee tegen een ander en ja tegen jezelf moet zeggen maar je kunt het niet. Je hebt ooit geleerd dat ‘nee zeggen’ onbeleefd is. Tja, daardoor is tegenwoordig je agenda wel erg vol.
In de knoop, uit de knoop.
Deze ademhalingsoefening helpt om je hoofd stop te zetten, stilte te ervaren.
De posities van je handen, benen en tong verbinden de voor/achter/boven/beneden/links/rechts kant van je lichaam. Hierdoor kan de energie rustig door je lichaam stromen. Je komt in balans en stress vermindert.
De oefening brengt je in 2 minuten in het Nu.
- Kruis je linker enkel over je rechter voet.
- Strek beide armen recht naar voren
- Kruis de rechterhand over de linker bij de pols.
- De handpalmen liggen tegen elkaar en je vingers sluiten in elkaar.
- Trek de handen naar beneden tot voor je maag.
- Blijf de handen naar binnen draaien tot voor de borst.
- Haal diep adem door de neus, terwijl het puntje van je tongtegen je verhemelte, achter je boventanden ligt.
- Laat de adem door je mond naar buiten gaan.
- Herhaal ondertussen het woord ‘balans’.
- Doe dit 1 minuut
Na een minuut zet je je voeten naast elkaar en je laat je handen los. Zet je vingertoppen tegen elkaar en adem een minuut door.
Met NEI naar je blije zelf
Met NEI, Neuro Emotionele Integratie, ga je in gesprek met jouw onderbewuste brein. Hierin houdt Kroko de wacht over al deze overtuigingen die niet meer werken. Met NEI ontdek je welke overtuigingen jou dwars zitten. En je zorgt ervoor dat Kroko accepteert dat je voortaan ander gedrag laat zien. Zodat je je blije zelf weer bent.
Met de Braverman-test ontdek je welke gesprekken tussen je hersencellen stagneren. Met NEI ontdek je waarom dat zo is.
Wil je ervaren wat NEI voor jou en je brein kan doen?
Maak dan een afspraak via:
👉 praktijkvertrouwen.nl/afspraak-maken
✨ Emotie, van last tot lust. Realiseerbaar, ja echt.
Hellen en Belinda zeggen over mijn begeleiding:
‘Ben zo trots.
Dankjewel voor jouw support ben ik altijd heel erg blij mee.’
– Hellen
‘Bedankt voor het opbouwende gesprek. Ik heb vertrouwen in de ingeslagen weg (ook al is die pittig) en ga aan de slag met je tips.’
– Belinda
Met stralende groet,
Marlene Hanssen
Auteur van het boek ‘Snoer de Krokodil zijn Bek. Ontdek hoe jouw brein je voor de gek houdt. Lach erom en doe het anders.’